Banner

Achtergrond

Rinjiro Shirata Sensei

Shirata Senseiís kennismaking met Aikido

Rinjiro Shirata Sensei werd geboren in 1912 in Yamagata Prefectuur als de zoon van een landbaron. Shirata Senseiís vader stamde af van samoerai en was erg geÔnteresseerd in de krijgskunsten. Daarnaast was hij een fervent aanhanger van een toentertijd nieuw gestichte religie, de Omoto Kyo, o.l.v. Onisaburo Deguchi. Onder diens volgelingen behoorde ook de latere grondlegger van aikido, Morihei Ueshiba (O-Sensei, oftewel ĎGrote Meesterí). Zodoende leerde Shirata Senseiís vader O-Sensei kennen.

O-Sensei was een uitzonderlijk getalenteerd krijgskunstenaar hetgeen erkend werd door enkele zeer invloedrijke personen uit de Japanse samenleving. Deze boden hem de financiŽle en praktische mogelijkheid om zijn talent ten volle te ontplooien, waardoor er in 1931 een dojo (trainingszaal) voor hem werd gebouwd in Tokio waar hij fulltime les kon geven en experimenteren. O-Sensei was geschoold in het Daito-ryu Aikijujutsu, een jujutsu school o.l.v. de legendarische krijgskunstenaar Sokaku Takeda. Ofschoon O-Sensei Daito-ryu als zijn voornaamste technische basis beschouwde was het omstreeks deze tijd dat hij met de technieken van het Daito-ryu begon te experimenteren. Onder invloed van de leer van de Omoto Kyo trad er langzaam maar zeker een kentering in de technieken van O-Senseiís Daito-ryu beoefening naar de vloeiende en circulaire bewegingen die zijn latere aikido zouden typeren.

Shirata Senseiís vader beschouwde O-Sensei als de belichaming van zijn liefde voor zowel de krijgskunsten alsmede religie en wilde graag dat zijn zoon onder O-Sensei zou studeren. O-Senseiís toelatingscriteria waren erg strikt maar Shirata Sensei slaagde voor diens test en werd geaccepteerd als een inwonend leerling in 1932.

Een bijzondere staat van dienst

Al snel groeide Shirata Sensei uit tot een van de meest getalenteerde van O-Senseiís leerlingen en assisteerde hij O-Sensei bij diens lesgeven, o.a. op enkele van de meest prestigieuze militaire opleidingsinstituten van Japan. In 1935 werd Shirata Sensei verzonden naar Osaka om daar als vervangend instructeur les te geven in O-SenseiĎs afwezigheid.

In 1937 brak de oorlog met China uit en werd Shirata Sensei opgeroepen om dienst te doen in het Keizerlijk Leger waardoor hij zijn studie moest onderbreken. Pas in 1959 hervatte hij formeel zijn studie weer, ditmaal als leraar in Aomori Prefectuur. In de jaren daarna concentreerde hij zich meer en meer op lesgeven in zijn woonplaats Yamagata en omliggende streken en groeide zijn invloed in Noord Japan. In 1962 ontving hij van O-Sensei de 8e Dan en in 1972 ontving hij van O-Senseiís zoon, diens opvolger na O-Senseiís overlijden, de 9e Dan.

Shirata Sensei speelde een cruciale rol in het opzetten van de Internationale Aikido Federatie (IAF) en fungeerde gedurende enige jaren als de voorzitter van de Raad van Bestuur. Door de Japanse regering werd hij onderscheidden voor zijn inzet in het promoten van aikido hetgeen hij bleef doen tot aan zijn dood in 1993, waarna hij postuum met de 10e Dan werd onderscheiden.

Een bijzonder persoon

Shirata Senseiís langdurige relatie met O-Sensei maakt Shirata Senseiís positie als een van O-Senseiís discipelen uitzonderlijk. Aangezien hij zowel de voor- als naoorlogse periode van O-Senseiís onderricht meemaakte was hij getuige van diens evolutie van Daito-ryu naar aikido. Daarnaast maakte Shirata Senseiís persoonlijke binding met de Omoto Kyo zijn visie op aikido des te meer bijzonder omdat O-Senseiís cryptische uitspraken omtrent aikido doorspekt waren met begrippen uit het Omoto Kyo jargon. Gezien zijn achtergrond was Shirata Sensei in de bijzondere positie om dit voor velen onnavolgbare aspect van O-Senseiís onderricht te verteren en uit te dragen.

Kenmerkend voor Shirata Senseiís benaderingswijze was zijn uiterst praktisch gerichte uitvoering van de technieken, de integratie van wapens in het aikido curriculum en zijn diepe filosofische en spirituele interesse en kennis. Shirata Sensei heeft altijd getracht de essentie of Ďspirití van O-Senseiís onderricht te bewaren in zijn eigen beoefening hetgeen beschouwd mag worden als zijn eigen unieke bijdrage aan het preserveren van O-Senseiís onderricht.

Kenmerkend voor de persoon Shirata Sensei zijn de vele verslagen die getuigen van zijn opmerkelijke persoonlijkheid. Niet alleen technisch hoogbegaafd, maar met name bescheiden, spontaan, oprecht, beleefd, vriendelijk en geduldig. Nagenoeg iedereen die hem ooit ontmoette omschreef hem als een warm en goedaardig mens. De daadwerkelijke belichaming van het aikido-ideaal.

Facebook pagina Shirata Sensei

 

Allen Beebe

Allen Beebe Sensei begon in 1972 met Karate (Shorin-ryu, Shotokan, Shudokan). In 1981 begon hij met Ki no Kenkyukai Aikido onder Dwight Onchi een uchi deshi van Tohei Koichi en Judoka van de in Portland beroemde Onchi Judo familie. Vrij snel ontving hij lesbevoegdheid en startte de Portland State University Aikido Club. Kort daarna gaf hij ook les aan het Indo-Chinese Centrum en de Oregon Gymnastics Academy.

In 1986 reisde hij voor het eerst naar Japan en trainde in alle Aikido Dojo's in en rond Sendai totdat hij zich beperkte tot de Iwama stijl onder Hanzawa Yoshimi Sensei. Voordat hij terugkeerde naar Amerika raakte hij via Nakajima Masanori Shihan bekend met Shirata Rinjiro Sensei's Aikido waza en deze introduceerde hem aan Shirata Rinjiro Sensei zelf. Toen hij terugkeerde in Portland stopte hij zijn training onder Onchi Sensei en begon onafhankelijk met lesgeven.

Nakajima Masanori verbleef in Portland gedurende de zomer van 1987 om hem Shirata senseiís curriculum te leren tot aan Shodan niveau. Kort daarna verhuisde Nakajima Sensei van Sendai naar Chiba. Als gevolg trainde Beebe Sensei daarna bij Prof. John Stevens op de Fukushi Daigaku en reisde hij naar Yamagata City om te trainen onder Shirata Sensei.

In 1992, steunde Shirata Sensei de opening van de Kodokan door het versturen van een Gaku (Dojo Bord), Kakejiku (Kalligrafie) en een gedicht over de Kodokan, plus een dojo openingsbrief hetgeen Prof. John Stevens overbracht. Helaas was Shirata Sensei zelf te ziek om persoonlijk aanwezig te zijn. Shirata sensei overleed in 1993 en Beebe Sensei staakte zijn Aikido training in Japan, hoewel hij nog regelmatig naar Japan ging voor familiebezoek en Boeddhistische training. (Beebe Sensei is tevens Shingon Boeddhistisch Priester).

In aanvulling op Aikido heft Allen getraind met Aiki-jujutsu instructors Okamoto (Roppokai), Popkin (Ginjukai) en Angier (Yanagi Ryu).

Allen heeft Takamura ha Shindo Yoshin Ryu gestudeerd waarbij hij een Shoden Menkyo ontving voordat hij zich terug trok om te kunnen concentreren op zijn zoektocht naar Aiki.

Beebe Sensei is tevens een erkend Shihan in de Kyokushin Budokai o.l.v. de legendarische Jon Bluming.

De laatste 5 jaar heeft Allen zijn training in en studie van Aiki voortgezet door middel van instructies en invloed van Dan Harden. Hij traint en geeft les in zowel de USA als Europa en geniet daarnaast regelmatig van training in Kodokan Judo bij de Seiwakan.

 
Seikokan in beeld
Snel contact met Seikokan
Emailadres
Onderwerp
telefoonnr.
stel uw vraag
   
 
Snel zoeken
Korte vraag:
Waarom wilt u meer weten over Kodokan Aikido?