Banner

Kodokan Aikido

Studiegroep Zwolle

Onze dojo is een geautoriseerde Kodokan Aikido studiegroep. De sensei (leraar) van de internationale Kodokan dojo is Allen Beebe uit Portland USA. Jaarlijks bezoekt hij Nederland meerdere malen voor bijzonder inspirerende meerdaagse stages. Het curriculum is ongelofelijk rijk aan details en vraagt veel van de studenten. De studiegroep is dan ook klein: ongeveer acht personen trainen in Zwolle onder leiding van Walter Oude Wesselink en Robert van Heukelum.

Een beginner zal bij de basis beginnen. Hij of zij moet zich erop voorbereiden om ongeveer drie maanden heel intensief een serie solotechnieken te leren. Deze ‘Kiso Kunren’ is uniek voor Kodokan Aikido en vormt de absolute basis van alle technieken die daarop volgen.

Kodokan aikido beoefenen

Onze aikido is geschikt voor vrijwel iedereen. Lengte, gewicht, lenigheid of spierkracht spelen geen rol. Zowel vrouwen als mannen zijn uiteraard van harte welkom. Echter, een volwassen attitude is noodzaak. We hanteren dan ook een minimum leeftijd van 25 jaar met daarnaast het liefst een krijgskunst achtergrond.

Kodokan aikido is niet gericht op korte termijn resultaten. Een serieuze inzet met een realistisch doel voorkomt teleurstellingen. Aikido is geen vechtsport, het is een krijgskunst die niet geschikt is voor mensen die zich op korte termijn willen voorbereiden op bedreigende situaties.

 

 

Seikokan of Kodokan

De naam van onze dojo is Seikokan.De naam is gegeven door Allen Beebe Sensei in 2005. Op het zelfde moment zijn wij een officiële Kodokan Aikido studiegroep geworden.

Kodokan Aikido is de stijl zoals dat onderricht wordt door Allen Beebe. Allen is een leerling van Shirata Sensei. Shirata Sensei is dan ook de grootste invloed op Kodokan Aikido.

 

Meer over Aikido

Aikido is een moderne Japanse krijgskunst die in de vorige eeuw ontwikkeld is door Ueshiba Morihei (1883-1969). Deze legendarische krijgskunstenaar gaf gedurende zijn leven aan vele duizenden mensen les maar omdat hij geen methodisch of didactisch systeem heeft ontwikkeld ten aanzien van de beoefening van aikido, zijn er veel verschillende opvattingen ontstaan over wat aikido nu daadwerkelijk is.

Shirata Sensei

De benadering van Kodokan Aikido is primair gebaseerd op het onderricht van Rinjiro Shirata Sensei (1912-1993) een van de eerste en meest langdurige discipelen van de grondlegger van Aikido. Shirata Sensei begon zijn studie onder de grondlegger Ueshiba Morihei toen het curriculum en de licentiekwesties nog grotendeels een weerspiegeling was van Daito-ryu Aiki jujutsu.

Internationaal

Hoewel Kodokan Aikido een internationale organisatie is waarbij sommige leden duizenden kilometers zijn verwijderd van de Hombu Dojo, is een hoog kwalitatieve kennisoverdracht én beoefening, kenmerkend voor Kodokan Aikido. De doelstelling is het behouden van Shirata Sensei's onderricht van Aikido als een realistische krijgskunst (dus met inachtneming van al diens beperkingen en potentie) en als een realistische spirituele beoefening. Kodokan Aikido behelst een breed technisch repertoire en een realistische uitvoering van de vooroorlogse periode inclusief toegepaste wapentechnieken.

 

Kiso Kunren, IP/IS en Aiki

Kiso Kunren

Elke beginner zal bij de basis beginnen. Seikokan heeft een uniek trainingsprogramma genaamd Kiso Kunren. Kiso Kunren betekent letterlijk “Basis Training” en bevat een serie solo trainingen die je voorbereiden op je verdere aikido trainingen. Je leert bijvoorbeeld niet alleen om op een veilige manier te kunnen vallen, maar ook hoe je je lichaam kunt conditioneren om het zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken. Ook de basis van wapens komt aan bod in Kiso Kunren.

Speciale aandacht verdient Tan Doka Dosa binnen de Kiso Kunren. Tan Doka Dosa is een serie van 13 solo oefeningen die niet alleen bijna elke beweging binnen Aikido in zich heeft, maar ook zo is opgebouwd dat bij regelmatige beoefening basis elementen worden getraind waardoor aiki wordt opgebouwd.

Aiki

Wat is Aiki?

Aiki is het controleren en gebruiken van tegengestelde krachten die door ons lichaam gaan, voorbeelden hiervan zijn de zwaartekracht en de tegenkracht van de aarde, (ook wel Normaalkracht genoemd).

Door ons lichaam te trainen in het controleren en gebruiken van deze krachten kunnen we een Aiki-lichaam verkrijgen. Intent, structuur en ontspanning zijn hierbij sleutelwoorden.

Met andere woorden, Aiki is het samengaan van tegengestelde krachten in ons lichaam. Wanneer het lichaam wordt geconfronteerd met een externe kracht, zal deze kracht worden opgenomen in het Aiki lichaam, om vervolgens de krachten als één te controleren.

Een beroemde Aiki meester was Morihei Ueshiba. Aiki werd hem onderwezen door Sokaku Takeda (Daito-ryu Aiki-jujutsu). Aiki maakte hem superieur aan tegenstanders (met en zonder wapens) Aiki maakt dat zo gauw iemand je aanraakt hij uit balans is en Aiki creëert het gegeven dat totale controle plaats vind over de persoon die je aanraakt.

Interne Kracht

Wat is interne kracht (IP/IS)?

De meeste mensen gebruiken externe kracht in hun dagelijkse bewegingen. Er wordt gebruikt gemaakt van lokale spierkracht in het menselijke lichaam. De meeste budo kunsten maken gebuikt van deze kracht. Het is gemakkelijk te begrijpen en te leren waardoor het ook snel effectief te gebruiken is.

Interne kracht maakt gebruik van een andere theorie. Het lichaam dient als een geheel te bewegen. Spieren, bindweefsel en botten wordt op een ander manier gebruik. Het duurt langer om op deze manier te leren bewegen, maar creëert uiteindelijk bewegingen met minimale energie en maximale kracht.

Seikokan training

Wij focussen ons op het ontwikkelen van interne kracht en Aiki. Om dit te creëren is een sterke coördinatie tussen lichaam en geest nodig en zijn solo oefeningen een primair onderdeel van onze trainingen.

Om aiki en interne kracht te krijgen is het noodzakelijk om dagelijks tijd en energie te steken in diverse solo oefeningen, door deze solo oefeningen zal in verloop van tijd (jaren) je lichaam veranderen. Slechts weinigen zijn in staat aiki daadwerkelijk meester te worden, dit is vooral omdat het een lange en zware weg is.

Kortom de weg van aiki….. of ook wel genoemd… Aiki-do

Doordat aiki erg moeilijk onder de knie te krijgen is, zijn er door de jaren heen tal van verklaringen gekomen over wat het zou zijn. Vaak wordt het ook op een spiritueel vlak getrokken, ondanks dat het wel zo is dat door deze studie je als mens anders tegen dingen gaat aankijken, willen wij benadrukken dat dit niet ons uitgangspunt is. In de lessen wordt gefocust getraind en oefeningen worden op realiteit getest.

Wij zijn een geautoriseerde studie groep onder Allen Beebe en vanuit die achtergrond bestaat onze training uit het integreren van Aiki en interne kracht in onze Budo. Daarnaast organiseren wij jaarlijks meerdere keren seminars onder leiding van Dan Harden.

Seikokan is altijd op zoek naar gemotiveerde mede-studenten, onze voorkeur gaat echter wel uit naar studenten die ervaring hebben in het huidige “moderne” aikido of andere budo’s en vanuit die achtergrond hun budo naar een hoger plan willen brengen. Mede-studenten die affiniteit hebben met aiki en/of interne kracht zijn uiteraard ook hartelijk welkom.

 
Seikokan in beeld
Snel contact met Seikokan
Emailadres
Onderwerp
telefoonnr.
stel uw vraag
   
 
Snel zoeken
Korte vraag:
Waarom wilt u meer weten over Kodokan Aikido?