Banner

Kiso Kunren, IP/IS en Aiki

Kiso Kunren

Elke beginner zal bij de basis beginnen. Seikokan heeft een uniek trainingsprogramma genaamd Kiso Kunren. Kiso Kunren betekent letterlijk “Basis Training” en bevat een serie solo trainingen die je voorbereiden op je verdere aikido trainingen. Je leert bijvoorbeeld niet alleen om op een veilige manier te kunnen vallen, maar ook hoe je je lichaam kunt conditioneren om het zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken. Ook de basis van wapens komt aan bod in Kiso Kunren.

Speciale aandacht verdient Tan Doka Dosa binnen de Kiso Kunren. Tan Doka Dosa is een serie van 13 solo oefeningen die niet alleen bijna elke beweging binnen Aikido in zich heeft, maar ook zo is opgebouwd dat bij regelmatige beoefening basis elementen worden getraind waardoor aiki wordt opgebouwd.

Aiki

Wat is Aiki?

Aiki is het controleren en gebruiken van tegengestelde krachten die door ons lichaam gaan, voorbeelden hiervan zijn de zwaartekracht en de tegenkracht van de aarde, (ook wel Normaalkracht genoemd).

Door ons lichaam te trainen in het controleren en gebruiken van deze krachten kunnen we een Aiki-lichaam verkrijgen. Intent, structuur en ontspanning zijn hierbij sleutelwoorden.

Met andere woorden, Aiki is het samengaan van tegengestelde krachten in ons lichaam. Wanneer het lichaam wordt geconfronteerd met een externe kracht, zal deze kracht worden opgenomen in het Aiki lichaam, om vervolgens de krachten als één te controleren.

Een beroemde Aiki meester was Morihei Ueshiba. Aiki werd hem onderwezen door Sokaku Takeda (Daito-ryu Aiki-jujutsu). Aiki maakte hem superieur aan tegenstanders (met en zonder wapens) Aiki maakt dat zo gauw iemand je aanraakt hij uit balans is en Aiki creëert het gegeven dat totale controle plaats vind over de persoon die je aanraakt.

Interne Kracht

Wat is interne kracht (IP/IS)?

De meeste mensen gebruiken externe kracht in hun dagelijkse bewegingen. Er wordt gebruikt gemaakt van lokale spierkracht in het menselijke lichaam. De meeste budo kunsten maken gebuikt van deze kracht. Het is gemakkelijk te begrijpen en te leren waardoor het ook snel effectief te gebruiken is.

Interne kracht maakt gebruik van een andere theorie. Het lichaam dient als een geheel te bewegen. Spieren, bindweefsel en botten wordt op een ander manier gebruik. Het duurt langer om op deze manier te leren bewegen, maar creëert uiteindelijk bewegingen met minimale energie en maximale kracht.

Seikokan training

Wij focussen ons op het ontwikkelen van interne kracht en Aiki. Om dit te creëren is een sterke coördinatie tussen lichaam en geest nodig en zijn solo oefeningen een primair onderdeel van onze trainingen.

Om aiki en interne kracht te krijgen is het noodzakelijk om dagelijks tijd en energie te steken in diverse solo oefeningen, door deze solo oefeningen zal in verloop van tijd (jaren) je lichaam veranderen. Slechts weinigen zijn in staat aiki daadwerkelijk meester te worden, dit is vooral omdat het een lange en zware weg is.

Kortom de weg van aiki….. of ook wel genoemd… Aiki-do

Doordat aiki erg moeilijk onder de knie te krijgen is, zijn er door de jaren heen tal van verklaringen gekomen over wat het zou zijn. Vaak wordt het ook op een spiritueel vlak getrokken, ondanks dat het wel zo is dat door deze studie je als mens anders tegen dingen gaat aankijken, willen wij benadrukken dat dit niet ons uitgangspunt is. In de lessen wordt gefocust getraind en oefeningen worden op realiteit getest.

Wij zijn een geautoriseerde studie groep onder Allen Beebe en vanuit die achtergrond bestaat onze training uit het integreren van Aiki en interne kracht in onze Budo. Daarnaast organiseren wij jaarlijks meerdere keren seminars onder leiding van Dan Harden.

Seikokan is altijd op zoek naar gemotiveerde mede-studenten, onze voorkeur gaat echter wel uit naar studenten die ervaring hebben in het huidige “moderne” aikido of andere budo’s en vanuit die achtergrond hun budo naar een hoger plan willen brengen. Mede-studenten die affiniteit hebben met aiki en/of interne kracht zijn uiteraard ook hartelijk welkom.

 
Seikokan in beeld
Snel contact met Seikokan
Emailadres
Onderwerp
telefoonnr.
stel uw vraag
   
 
Snel zoeken
Korte vraag:
Waarom wilt u meer weten over Kodokan Aikido?